Kurban Kesiminde Uyulması Gerekenler
21 Ağustos 2016

KURBANI MEZBAHANEDE KESİN, ATIKLARINI ÇÖPE ATMAYIN, ÇEVRE VE CANLILAR İÇİN GÖMÜN
Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, kurbanların mezbahanede kesilmesini, atıklarının ise çöplere, kanalizasyona atılmak yerine mutlaka gömülmesini istedi.
Kurban Bayramı'nda ibadet maksadı ile kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerini tekrarlayan Başkan Ali Osman Yıldız, satış ve kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediye olarak gerekli önlemlerin alındığını da açıkladı. Başkan Yıldız, başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi ve benzeri konularda vatandaşların bilinçlenmesini de önerdi, şunları söyledi.
’’Bu konudaki ilgili bakanlık ve kurumların Resmi gazetede yayımlanan genelge ve tebliğlerine göre; park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara Çevre Kanunu 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise Çevre Kanunu 20 nci maddesinin (j) bendi gereğince cezai işlem aynı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanacak. Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak. Sarıoğlan’ın kurban kesimi konusunda örnek olması konusunda herkesin üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmesini istiyoruz. Önemli olan ceza yazmak, birilerinin canını yakmak değil. Amacımız ve hedefimiz, Sarıoğlan’ı yaşanabilir, örnek ve modern bir yer yapmak. Şimdiden herkesin Kurban bayramını içtenlikle kutlarım.”
Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, özellikle Kurban bayramında, kurban kesemeyenlerin unutulmaması, yalnız, yaşlı, kimsesizlerin ziyaret edilmesini, küçüklerinde hediyelerle sevindirilmesini de sözlerine ekledi.