OHAL tezkeresi Meclis?ten Geçerek kabul edildi
21 Temmuz 2016

Bakanlar Kurulunca ilan edilen ve Resmi Gazete?de yayımlanan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Bakanlar Kurulunca, Milli Güvenlik Kurulunun tavsiyesi üzerine demokrasi, hukuk, özgürlükleri koruma ve güçlendirme amacıyla 3 ay süreyle OHAL uygulanmasına yönelik Başbakanlık tezkeresi üzerinde hükümet, gruplar ve şahıslar adına yapılan konuşmaların ardından tezkere yeniden okunarak oya sunuldu.
AK Parti?nin, oylamanın açık yapılmasına dair önerisi kabul edildi. Elektronik cihazla yapılan açık oylamada, 461 milletvekili oy kullandı.Tezkere, 115 ret oyuna karşı 346 oyla kabul edildi.Buna göre Anayasa?nın 120. maddesi ile Olağanüstü Hal Kanunu?nun 3. maddesinin (b) bendi kapsamında, ülke genelinde 21 Temmuz 2016 Perşembe günü saat 01.00?den itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.
Başbakan Binali Yıldırım, TSK?daki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hâl uygulamasıyla ilgili olarak, ??Devlet millete değil, kendisine olağanüstü hâl ilan etmiştir” dedi.
Bakanlar Kurulu tarafından dün ilan edilen olağanüstü hâl kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Başkanlığı?na sunuldu. Genel Kurul?da yapılan oylamada, AK Parti ve MHP?nin oylarıyla 81 ilde olağanüstü hâl uygulamasını içeren Başbakanlık Tezkeresi 115?e karşı 346 oyla kabul edildi. Başbakan Binali Yıldırım, 3 ay süreyle ilan edilen olağanüstü hâl uygulamasının kabulü sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, ??Devlet millete değil, kendisine olağanüstü hâl ilan etmiştir” dedi.
Az önce Meclisimizde kabul edilen OHAL kararı aslında demokratik düzenimize, milli iradeye karşı 15 Temmuz gecesi başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve yaptığı tahribatı ortadan kaldıracak tedbirleri almaya yöneliktir. Geçmiş dönemlerdeki OHAL kararlarına baktığımzı zaman tedbirler vatandaşın yaşamını sınırlamaya ve vatandaşın hareket alanını kısıtlamaya yönelik tedbirlerdi ama 15 Temmuz?da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsüyle millet hükümetiyle, bütün siyasi partileriyle, başkomutanıyla bir olmuş, kenetlenmiş ve bu darbeci bozuntularını bertaraf etmiştir.
Bu süreç içerisinde çok insan, çok kurum, büyük bir kadirşinaslıkla, ülke sevgisiyle bu kalkışma hareketine en net şekilde duruş sergilemiş ve Türkiye, dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Kısacası bugün alınan karar ile devlet millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan etmiştir.