BAŞKAN YILDIZ ?AHİLİĞE İLK ADIM BİZİM TOPRAKLARDA ATILDI?
23 Mayıs 2016

Ahilik Teşkilatı'nın Kayseri?de ilk yeşerdiği yerin Karaözü bölgesi olduğunu iddia eden Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, bu ruhun yaşatılmasının son derece önemli olduğunu açıkladı. Erzurum?dan geldiği Kayseri?de evlenerek buraya yerleşen Ahi Evran ve eşi Fatma Bacı?nın oluşturduğu prensip ve ilkelerin yüzlerce yıldır geçerliliğini koruduğunu belirten Başkan Yıldız, ?Ahilik Haftası? nedeniyle yayımladığı mesajında şunları söyledi.

??Ahilik, dünya işleri ile ahiret işlerinin, güzel ahlakla ticaretin birleştirildiği çok güzel bir müessese. Ticaret yaparken aynı zamanda iş ahlakından da ödün vermeden hem üreticiyi hem de tüketici haklarını koruyacak şekilde oluşturulmuş çok güzel bir sistem. Bu sistemi yaşattığımız sürece hem esnaf ve sanatkârlar arasındaki birlik ve dayanışma devam edecek hem de tüketicilerin aldanma ve aldatılma konusunda şüpheleri olmayacaktır.

Ahi Evran?ın ustadan çırağa nasihat güzel emirleri mevcut. Bunlar harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı ve dayanıklı ol. Yalan söyleme, büyüklerinden önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkâr ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumdayken affedici, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil, kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol gibi.

Bu ilkeler sadece ticaret hayatında değil, toplum hayatında hatta komşuluk, aile ve aile bireylerinin birbirleri ile arasındaki ilişkilerin düzene sokulmasında da önemli. Bu ilkeleri hem çıraklarımıza hem de gençliğimize öğretebildiğimiz sürece huzurlu ve mutlu bir toplum ve gelişmiş bir ekonomiye sahip oluruz. Tüm esnaf, tüccar ve bu geleneğe uyan herkesin Ahilik haftasını kutluyorum.”